
Zioła dla urody i zdrowia-pokrzywa
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) to chwast znany każdemu. Skóra po kontakcie z nią piecze i tworzą się bolesne bąble. To także zmora ogrodników. Jednak jak większość chwastów wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. W liściach pokrzywy znajdują się substancje pobudzające wytwarzanie antygenów antywirusowych dlatego polecam ją akurat teraz- w czasie pandemii.
Młode listki pokrzywy idealnie nadają się na sok, smoothie, oraz po sparzeniu, jako dodatek do wiosennych sałatek. Najlepiej zrywać malutkie pokrzywy lub ewentualnie cztery górne listki z większych roślin – dalsze części zostawiam, ponieważ są włókniste i nie nadają się do jedzenia. Młodsze rośliny mają więcej witamin i są delikatniejsze w smaku, starsze zaś są bogatsze w krzemionkę korzystną m.in. dla naszych włosów.
Suszone listki pokrzywy wykorzystuję do sporządzania herbaty. Taki napój zawiera w swym składzie wiele minerałów i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Herbata z pokrzywy wpływa zbawiennie na układ kostny i krwiotwórczy, zawiera również duże ilości witaminy C. Pokrzywę suszymy w suchym i przewiewnym miejscu, najlepiej na słońcu.
Aby przygotować herbatkę należy zalać wrzątkiem 2 łyżki suszonych liści pokrzywy i przykryć szklankę spodeczkiem. Po ok 3 minutach herbatka jest gotowa. Jeśli przeszkadza Wam specyficzny smak naparu, możecie do herbaty dolać ulubiony sok.
Dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka.
Sok z pokrzywy przygotujemy przepuszczając świeże pokrzywy przez sokowirówkę a następnie przecedzamy powstały płyn. Powstały sok przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni. Pijemy 1 łyżkę soku 1-2 razy dziennie przez 2 około tygodnie. Taką kurację możemy przeprowadzić raz na trzy miesiące. Już po pierwszej kuracji zauważymy sporą poprawę stanu włosów i skóry.
Smoothie przygotujemy z dowolnych owoców lub warzyw dodając garść umytych, młodych listków pokrzywy.
W kosmetyce preparaty z pokrzywy stosuje się najczęściej do pielęgnacji włosów. Wzmocnią je i odżywiają, zapobiegając jednocześnie nadmiernemu przetłuszczaniu się. W medycynie naturalnej pokrzywowy sok stosuje się również jako środek przeciwłupieżowy.
Natomiast napary pokrzywowe od dawna wykorzystywane były do przemywania skóry z różnorodnymi niedoskonałościami. Zmniejszą wydzielanie tzw. sebum (czyli łoju), pomogą w leczeniu trądziku i wyprysków i poprawią wygląd cery.
Ważne też, aby zbierać pokrzywę, która rośnie z dala od ulicy – najlepiej z leśnych polanek, bo jak każda roślina, wchłania spaliny. Ja jako dziecko wpadłam w pokrzywy niemal cała i od tego czasu pokrzywa mnie nie parzy w ogóle.
Zawsze mnie inspirowała pokrzywa! 😀 Muszę zrobić ten pierwszy krok 🙂
Nigdy nie zbierałam młodej pokrzywy, głównie ze względu na fakt, że jak już sobie o tym przypomniałam, to albo była przerośnięta albo rosła blisko ulicy. Niemniej jednak będę wypatrywać podczas leśnych spacerów. To prawdziwy skarb dla naszego organizmu:)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
W tym roku robiłam kilka razy soki z dodatkiem pokrzywy 🙂 mając trochę wolnego czasu musiałam się czymś zając. Bieganie po polach było super odprężeniem i zajęciem głowy czymś innym niż tylko wirusem…
Te zioła nie tylko fantastycznie sprawdzają się w kuchni ale też w ogrodzie! Sam robię gnojówkę z pokrzyw, która działa jak środek grzybobójczy 🙂
Wspaniale masz przepisy z=a z pokrzywą super pozdrawiam