
Zupa krem z cukinii
W tym roku, w czerwcu, po raz pierwszy zrobiłam zupę z cukinii i…….. zakochałam się w jej smaku. Obecnie, ta zupa najczęściej gości na naszym stole. Delikatna, aksamitna, kremowa, idealna na upały.
Musicie koniecznie jej spróbować. Do przygotowania zupy wybierzcie małe cukinie- takie są najlepsze i najsmaczniejsze.
Składniki :
- 3 małe cukinie
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 1 i 1/2 litra wody
- liść laurowy
- ziele angielskie- 3 sztuki
Wykonanie
Warzywa obieramy kroimy w kosteczkę. Młodej cukinii nie ma potrzeby obierać, jej skórka jest smaczna i miękka. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cukinię z warzywami i całość obsmażamy. Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy liść laurowy. Zupę miksujemy na gęsty krem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dosmaczamy. Podajemy zupę polaną oliwą z oliwek lub z dodatkiem gęstej śmietany. Wielbicielom mocniejszych smaków polecam dodanie chilli.
Smacznego !!!
Może wypróbuję, bo na ogrodzie cukinii nie brakuje.
W tym roku cukinie obrodziły .:)
raz w zyciu jadłem:) super pyszna jeszzc grzanki do tego
O tak ,grzanki albo groszek ptysiowy 🙂
Cukinia jest świetna i na słodko, i na słono. Zupa zapowiada się naprawdę pysznie!
Zupa może być świetna 🙂
Cukinia zawsze smakuje dobrze *.*
Lubię zuoy kremy, ale z cukinii jeszcze nie jadłam. Z czosnkiem na pewno super smakuje 🙂
Ostatnio moja ukochana zupa 🙂 Super smaczny przepis
Cukinię uwielbiam pod każdą postacią 🙂 ostatnio sporo jej jadamy w sałatkach, zapiekankach i jako placki ziemniaczane 🙂 zupkę z wielka chęcią wypróbuję według Twojego przepisu 🙂
uwielbiam cukienie