
Zupa-krem z pora
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zupy. To właśnie jesienią zupy smakują najlepiej. Jedzmy zupy bo są zdrowe, pożywne, dodają energii i rozgrzewają w jesienne i chłodne popołudnia. Są sycące, doskonale zaspokajają głód, rozgrzewają organizm, dostarczają wody, gaszą pragnienie. A poza tym są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jesienią stragany uginają się od świeżych i tanich warzyw. Wykorzystajmy ten czas, niech na naszych stołach królują zupy o smakach i kolorach jesieni. Nie wyobrażam sobie września bez krem z pomidorów, zupy dyniowej i kremowej z pora.
Do przygotowania zupy potrzebujemy:
- dwa świeże pory
- dwa ziemniaki
- wywar warzywny -ok 1 litra w
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki sklarowanego masła
Wykonanie:
Zielone liście pora odrzucamy, a jasną część kroimy w grubsze plasterki. Pokrojonego pora wrzucamy do miseczki z zimną wodą i dokładnie płuczemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i smażymy ok 4 minuty. Dodajemy ziemniaki i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy sól i pieprz i gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną. Przy pomocy blendera miksujemy zupę. Doprawiamy. Gotową nalewamy na talerze i dodajemy łyżkę śmietany.
Smacznego !